Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

2024. aprilie 27. 21:00
Event Image

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, în data de 28 aprilie 2024, duminica, între orele 11 și 17.

Programul include vizite ghidate în limbile română și maghiară, activități pentru copii, o expoziție itinerantă cu titlul Lumea lui Miklós Bánffy și Károly Kós, tir cu arcul și călărit, cățărat pe perete, precum și o expoziție permanentă și o prelegere pe tema sculpturilor baroce ale castelului.

Am dori să prezentăm mai pe larg cele două expoziții care, datorită temelor abordate, au o semnificație aparte în ceea ce privește istoria și evoluția castelului.

Expoziția itinerantă Lumea lui Miklós Bánffy și Károly Kós prezintă punctele de întâlnire și momentele de intersectare din viețile celor doi polihistori care după Primul Război Mondial și-au continuat activitățile culturale și politice în Transilvania. Expoziția se axează pe cele mai importante momente ale prieteniei lor artistice și include materiale din colecții private care încă nu au fost prezentate publicului larg, precum și vitraliile proiectate de Miklós Bánffy și executate de artistul sticlar András Makkai. O noutate a expoziției este desenul lui Miklós Bánffy cu cei doi iezi de căprioară dăruiți de Károly Kós, pe care contele i-a crescut în parcul castelului.

Galeria de sculpturi baroce reprezentând figuri mitologice, care decorau cândva curtea de onoare și axul central al clădirii principale din Castelul Bánffy, a avut parte de o soartă vitregă în comunism: unele dintre sculpturi au dispărut fără urmă, altele au fost transportate la Cluj-Napoca, iar cele rămase în incinta castelului erau împrăștiate în curtea castelului. Acestea din urmă au fost adunate și prezentate vizitatorilor în cadrul Lapidariului Lost&Found amenajat în 2018. În 2024, statuile lapidariului reamenajat îi așteaptă pe cei interesați într-o nouă locație, capela ansamblului castelar; în același timp, prin proiectul SOS Heritage co-finanțat de UE, Fundația Transilvania Trust a digitizat toate statuile la care a avut acces. Acestea vor fi prezentate publicului larg în cadrul expoziției digitale permanente Statuile pierdute ale Castelului Bánffy de la Bonțida.

 

Program

11.00 – 17.00 Expoziții:

  • Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffyaripa de vest a clădirii principale (concomitent max. 10 vizitatori)
  • Experience Roomturnul clădirii bucătăriei (concomitent max. 5 vizitatori)
  • Lumea lui Miklós Bánffy și Károly Kószona de intrare a clădirii principale
  • Expoziția digitală Statuile pierdute ale Castelului Bánffy de la Bonțidacapelă

11.00 – 14.00 Activități pentru copii: decorare de turtă dulce, jocuri de societate (șah, jenga, badminton etc.), pictură pe față, activități meșteșugărești (creare de coroane și sigilii cu tehnica linogravurii) – curte

11.00 – 14.00 Demonstrație de echitație, călărit, arme și modalități de luptă tradiționale (tir cu arcul, scrimă cu arme moi) – Asociația Virtus Transsylvanica

11.00 – 17.00 Cățărat pe pereteAdrenalin Park

12.00 Vernisajul expoziției itinerante Lumea lui Miklós Bánffy și Károly Kós – curator: Zsuzsanna Szebeni, istoric de teatru, co-curator: Katalin Kós, conducător al Casei Memoriale Györkös Mányi Albert

13.00 Vizită ghidată în limba românăpornire de la clădirea porții

14.00 Vizită ghidată în limba maghiarăpornire de la clădirea porții

15.00 Vernisajul expoziției digitale Statuile pierdute ale Castelului Bánffy de la Bonțida

Prezentarea proiectului: Zsuzsanna Eke, istoric de artă

Prelegere: Trecutul și prezentul statuilor Castelului Bánffy de la Bonțida, dr. Attila Weisz, istoric de artă – Clădirea Miklós

Vă așteptăm cu drag!

Eveniment sprijinit de: Comitetul Hungarikum, Ministerul Agriculturii al Ungariei; Uniunea Europeană, Programul Europa Creativă.