Expoziții permanente

Lost&Found. Lapidarium

Lost&Found. Lapidarium se găsește în clădirea de poartă a castelului, prezentând acele elemente ale fostei galerii de statui și ale decorației sculptate în piatră a ansamblului arhitectural care au fost pierdute (furate, deteriorate) și ulterior redescoperite (curățate, parțial restaurate). Dintre cele mai mult de cincizeci de piese ale galeriei baroce de statui, doar câteva au supraviețuit vicisitudinile secolului XX. Statuile și decorațiile sculptate în piatră expuse în lapidar au fost descoperite în timpul lucrărilor de restaurare a castelului, iar șase statui au fost puse la dispoziție de către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Galeria de statui a Castelului Bánffy din Bonțida este cel mai important ansamblu sculptural transilvănean din secolul al XVIII-lea, realizat la comanda contelui Dénes Bánffy cu ocazia extinderii castelului din anii 1740-50, care a dorit să-și decoreze reședința într-un mod demn de rangul său, luând ca sursă de inspirație clădirile aristocratice vieneze. Statuile au fost realizate de sculptorul clujean Johannes Nachtigall, care pentru modelarea figurilor săi mitologici – eroi, titani și zei – s-a inspirat din Metamorfozele poetului roman Ovidiu. Pe lângă statuile de pe clădirea principală și curtea de onoare, ornamentația ansamblului era completată cu urne decorative combinate cu elemente figurale. Ancadramentele decorative ale porților manejului și grajdului erau completate cu reprezentări de cai: în cazul manejului de statuia unui călăreț cu calul cabrat, iar în cel al grajdului de relieful unui cal reprezentat din profil. Statuia de cal în mărime naturală ca parte a unei fântâni din grajd, precum și urnele și statuile din parcul castelului fac, de asemenea, parte din ansamblul sculptural al castelului.

Expoziția Lost&Found. Lapidarium a fost creată cu participarea unor tineri istorici de artă, arhitecți, artiști plastici, designeri și manageri de proiect.

Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 10:00 și 18:00 ⃰ .

⃰  Pentru informații despre programul castelului, vă rugăm să urmăriți paginile noastre (Facebook, pagină de web).

CÂMPURILE DE FORȚĂ ALE LUI MIKLÓS BÁNFFY

Expoziția trilingvă CÂMPURILE DE FORȚĂ ALE LUI MIKLÓS BÁNFFY prezintă cele mai importante momente din activitatea politică și cultură a contelui Miklós Bánffy, ultimul proprietar al ansamblului castelar de la Bonțida, în partea cea mai reprezentativă a castelului, care timp de secole a fost spațiul rezidențial al familiei. Expoziția parcurge în cinci încăperi acele „câmpuri de forță” geografice și spirituale care au constituit sursele operei sale de viață. Deoarece nu există o inițiativă similară care să documenteze și să prezinte într-o expoziție permanentă importanta carieră a contelui, prezenta expoziție este esențială și răspunde la această nevoie și cerință.

Expoziția oferă experiențe inedite atât celor mici, cât și adulților, combinând elementele tradiționale muzeale cu conținuturi digitale, precum și elemente interactive și multimedia, pentru a prezenta vizitatorilor complexitatea personalității renascentiste a contelui Miklós Bánffy: politicianul, scriitorul, directorul de operă, scenograful și regizorul de teatru, graficianul sau chiar omul de familie, împreună cu explorarea epocii de glorie, de decădere și distrugere, respectiv de renaștere și revitalizare a castelului de la Bonțida. Conținuturile digitale sunt accesibile cu ajutorul unui smartphone, în caz că aveți nevoie, la recepție aveți la dispoziție tablete.

Expoziția este deschisă în fiecare sâmbătă și duminică din aprilie până în octombrie, între orele 10 și 16 ⃰ . Taxa de intrare este de 5 lei.

Curatorul expoziției: Eszter Apor

Concepție vizuală, instalații, execuție: Atelier MASS – Cluj-Napoca, Art Bending – Cluj-Napoca, IDEA-Plus – Cluj-Napoca, Nurb Concept – București, Pro Restauratio – Cluj-Napoca

Expoziția a fost realizată cu ajutorul și contribuția următoarelor persoane și instituții:

Instituții: Asociația Carola – Cluj-Napoca, Eparhia Reformată de pe lângă Dunăre, Arhiva „Ráday” – Budapesta, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Biblioteca Capitalei „Szabó Ervin” – Budapesta, Institutul „Liszt” – Sfântu Gheorghe, Opera Maghiară de Stat – Budapesta, Muzeul Național Maghiar – Budapesta, Academia Maghiară de Științe – Institutul de Cercetare Filologică, Colecția Institutului de Istoria Artei – Budapesta, Biblioteca Națională „Széchényi”– Budapesta, Muzeul de Literatură „Petőfi” – Budapesta, Universitatea Sapientia – Cluj-Napoca, Muzeul de Artă – Galeria Națională – Budapesta, Muzeul Institutului Național de Istoria Teatrului – Budapesta, Muzeul Zempléni – Szerencs

Persoane private, cercetători: Ailisha O’Sullivan, Dr. Bartos-Elekes Zsombor, Dán Barna, Bánffy-Jelen Nicolette, Dr. Barcsay Tamás, Dr. Berki Tímea, Gy. Gercsák Gábor, Gy. Dávid Gyula, Dr. Rus-Cacovean Ioana, Szabó-Szebeni Róbert, Szebeni Zsuzsa, Veégh Daray Erzsébet

Sponsori: 

 

⃰ Pentru informații despre programul castelului, vă rugăm să urmăriți paginile noastre (Facebook, pagină de web).

Creații de artă contemporană

Din 2016 castelul a devenit locație și sursă de inspirație pentru rezidențe de creație. Participanții internaționali reinterpretează semnificațiile locului prin (re)descoperirea istoriei, spiritualității, valorilor, pattern-urilor acesteia, iar în realizarea creațiilor combină expresia artistică și abilitățile meșteșugărești. Lucrările interactive, instalațiile pot fi admirate în spațiile interioare și exterioare ale castelului.