Reabilitarea Castelului Bánffy din Bonțida
La sfârșitul anilor nouăzeci, castelul cunoscut drept Versailles-ul din Transilvania a ajuns într-o stare precară.
În prezent, proprietara castelului este Katalin Bánffy, fiica lui Miklós Bánffy, care trăiește în Maroc. În anul 2007 contesa și Fundația Transylvania Trust au încheiat un contract concesional pe 49 ani.
Conform contractului de concesiune, fundația va reabilita castelul și în clădiri va înființa un centru cultural și educațional.
Rezultate până acum
Ca urmare a înaintării fundației, ansamblul arhitectural a fost inclus pe lista celor mai periclitate 100 de situri, întocmită de World Monuments Watch în 2000.
Începerea lucrărilor de reabilitare a fost posibilă datorită acordului semnat în 1999 de către Ministerul Culturii și Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. Ministerul Culturii a sprijinit și reabilitarea parțială a șarpantei clădirii principale.
Începând din anul 2001, fundația organizează în castel Programul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, iar cursanții efectuează lucrări de consolidare la clădiri, ca urmare a acestui program.
Amenajarea Cafenelei Culturale în bastionul fostei clădiri ale bucătăriei a fost efectuată în 2001.
În 2003, cu sprijinul organizației World Monuments Fund, s-a consolidat structura și s-a finalizat acoperișul clădirii Miklós, iar în 2004-2005 s-a deschis în această clădire Centrul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, datorită sprijinului acordat prin programul Cultura 2000. În castel sunt amenajate momentan: sală de conferință, bibliotecă, birou. Cu sprijin Phare 2002 s-a mobilat parțial clădirea, și s-au efectuat câteva lucrări de finisaj.
În 2006-2007, în cadrul unui program Cultura 2000, a fost realizată reabilitarea parțială a grajdurilor și a capelei din clădirea principală, care funcționează ca Centru Cultural Comunitar. În clădirea porții au fost instalate două săli de expoziție.
În 2008 s-a continuat reabilitarea interioară a clădirii Miklós, în bastion s-au amenajat locuri de cazare, și s-a instalat o centrală termică și calorifere. Astfel clădirea poate fi utilizată în fiecare anotimp. Anul 2008 a fost unul foarte important și memorabil în viața fundației deoarece Centrul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit din Castelul Bánffy a câștigat cea mai mare distincție din domeniu a Uniunii Europene: Marele Premiu pentru Patrimoniul Cultural – Europa Nostra.
În 2009 a început reabilitarea parțială a acoperișului clădirii principale și s-au finisat lucrările pe pereții exteriori ale clădirii Miklós.
În anul 2011 s-a lucrat la consolidarea zidăriei clădirii de poartă și s-a început reabilitarea acoperișului aripii neogotice (clădirea principală).
În 2012-2013 a fost finalizată șarpanta fațadei neogotice, respectiv au fost restaurate spațiile din zona arcuită a curții de onoare: consolidarea zidăriilor și renovarea ușilor și ferestrelor.
În 2014 restaurarea s-a concentrat din nou asupra curții de onoare, precum și asupra clădirii principale: s-a realizat o parte a șarpantei clădirii grajdului, respectiv s-a renovat decorația de piatră a fațadei romantice, parte a clădirii principale.
În 2015 s-au efectuat lucrări de întreținere pe fațada de vest a clădirii bucătăriei.
În 2016 a fost finalizată renovarea estetică a zidurilor exterioare și interioare ale curții de onoare, s-au reînnoit cablurile electrice, s-a retencuit clădirea Miklós și a avut loc restaurarea parțială a unora dintre încăperile clădirii principale. Acesta a fost anul în care s-a deschis în clădirea principală Centrul de Arte și Meserii.
În 2017 au fost continuate lucrările din clădirea principală: după curățarea subsolului, s-au restaurat bolțile, iar pereții au fost consolidați sau, în unele părți, reclădiți.
În 2018 au fost continuate lucrările din subsolul clădirii principale, iar paralel s-a reamenajat un spațiu important, lapidariul castelului. Reînvierea acestui spațiu a fost realizată cu un buget limitat și cu intervenție minimă – care se poate vizita ca o expoziție în clădirea porții.
Proiectul de Restaurare și valorificare a castelului Bánffy din Bonțida ca centru educațional a pornit în 2019. Scopul proiectului este consolidarea structurală a clădirii principale și restaurarea aripii neo-gotice, respectiv restaurarea și valorificarea fostei remize din curtea de onoare ca centru educațional. Proiectul de mare anvergură este finanțat de Guvernul Ungariei prin Fondul Bethlen Gábor. În 2019 s-au derulat procedurile de proiectare, autorizare și contractare a intervențiilor. Au fost cuprinse cercetări arheologice supravegheate de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei pentru realizarea studiului de specialitate, s-a realizat scanarea 3D și relevarea clădirii principale care ajută proiectanții în identificarea locului, tipului și calității intervenției. În grajd s-au reclădit două calote boeme.
În anul 2020, pe lângă restaurarea fialelor care decorează fațada neogotică a clădirii principale, s-au efectuat lucrări de consolidare structurală exterioare și interioare de la subsol până la etaj.
În 2021 a avut loc reconstrucția unei bolți complexe în bastionul de est al clădirii principale, în timp ce s-a început și reparația structurală a golurilor închise cu ferestre în primăvară. Pentru prima dată în 70 de ani clădirea principală are ferestre, iar ferestrele cu tâmplării din lemn și sticlă sablată de pe fațada vestică, neogotică, evocă splendoarea de acum 100 de ani a castelului. În plus, am început și consolidarea structurii fostei remize.
În anul 2022 am reușit să acoperim clădirea principală și să restaurăm structura sa în 75%. Consolidarea structurală a reprezentat o mare provocare, deoarece din ultimii 65 de ani, clădirea principală a stat neacoperită timp de patru decenii, astfel că zidăriile sale au fost grav afectate și bolțile i s-au prăbușit. Pe lângă consolidare, s-a procedat și la montarea tâmplăriilor, construcția scării către etaj și realizarea instalațiilor necesare pentru funcționarea clădirii, inclusiv instalarea rețelei electrice și a aprovizionării cu apă și gaz, precum și implementarea sistemului de încălzire. Aceste eforturi au salvat clădirea principală de colaps și au creat posibilitatea restaurării integrale a castelului prin atragerea unor noi surse financiare. Am restaurat cu succes și aripa vestică, unde am amenajat expoziția permanentă interactivă intitulată Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy. Vernisajul expoziției a avut loc în primăvara anului 2023. În cadrul expoziției, vizitatorii au posibilitatea de a face cunoștință cu conceptul transilvanismului, cu activitatea fostului ministru de externe al Ungariei și director al Operei Maghiare din Budapesta Miklós Bánffy, contextul în care s-a scris Trilogia transilvană, precum și cu provocările organizării vieții și instituțiilor culturale maghiare din Transilvania. În același timp prezentăm trecutul bonțidean de 700 de ani al familiei Bánffy. Proiectul a fost finanțat de Guvernul Ungariei prin Fondul Bethlen Gábor.