Épített örökség helyreállító szakképzés

Bevezetés és az oktatás szerkezete

A Transylvania Trust Alapítvány programjai között szerepel 1999 óta az épített örökség helyreállító szakképzés, melynek 2001 óta állandó helyszíne a bonchidai Bánffy-kastély.  

A szakképző központ fő célkitűzése az épített környezet szakszerű védelme, hagyományos építőmesterségek oktatása a történeti épületek helyreállításának és karbantartásának elősegítésére, és ezzel párhuzamosan egy veszélyeztetett, kiemelt fontosságú műemlék helyreállítása. A történeti épületek felújításában a minimális beavatkozás elvét, a technológiák és építőanyagok kompatibilitásának szükségességét, valamint a helyi erőforrások használatát tartja alapvető fontosságúnak. Szükségesnek tartja a történeti épületek kutatását, megismerését és dokumentálását a beavatkozások előtt és alatt. A központ a történeti épületek helyreállításának integrált megközelítését támogatja. Mivel a történeti környezet védelme számos szakma együttműködését kívánja meg, ezért a megszokott gyakorlati képzések mellett terepgyakorlatot biztosít tájépítészek, művészettörténészek és régészek számára is. Az oktatási központ támogatja a mesteremberek, építőtelep-vezetők és -tervezők közötti valós együttműködést, fontosnak tartva a mesterségbeli tudás tiszteletét és elismerését.

A tanfolyamok kéthetes modulokból állnak, amelyek során a történeti környezet kutatásának, helyreállításának elméletét és gyakorlatát oktatják. A hangsúlyt a hallgatók gyakorlati képzésére helyezik, akik a kőműves-, ács-, bútorrestauráló- és kőfaragóműhelyekben közvetlenül részt vesznek a kastély helyreállításában. 2011-től a gyakorlati képzés kínálata gazdagodott: a mész használatával és dekoratív technikákkal (stukkó, marmorino, sgraffito, freskó) ismerkedhetnek meg a diákok. A műhelygyakorlatokat romániai mesterek közösen vezetik. A modulok elején a résztvevők elméleti oktatásban részesülnek, melynek témája az épített örökség helyreállításának alapelvei és módszerei. Az előadásokat angliai és romániai egyetemek oktatói, valamint műemlékvédelmi szakemberek tartják. Építőipari munkások mellett az utóbbi években a hangsúly az építész és építőmérnök, régész, művészettörténész, illetve szakmérnöki képzésen résztvevő hallgatókra tevődött, akik szakmai gyakorlatukat végzik a program keretében. Képzésük különösen fontos, hisz ezek a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek tervezik és irányítják majd a jövőben az építészeti örökség felújítását és karbantartását. A Transylvania Trust Alapítvány a Babeş–Bolyai Tudományegyetemmel közösen szervezi az ország egyetlen Építettörökség-felújító posztgraduális képzését, melynek diákjai szintén Bonchidán részesülnek gyakorlati oktatásban. A képzést sikeresen befejező hallgatók a Kulturális Minisztérium által elismert oklevelet kapnak, amely immár széles körben elfogadott a romániai épület-helyreállítási szakipar által is.

Eredmények

Eddig 32 ország (Románia, Magyarország, Ausztria, Luxemburg, Egyiptom, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Észtország, Svédország, Lettország, Franciaország, Belgium, Koszovó, Montenegró, Albánia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Oroszország, Finnország, Írország, az Egyesült Királyság, Brazília, Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok, Görögország, Moldávia, Norvégia, Spanyolország, Portugália) több mint 3000 résztvevője részesült képzésben. Szakmai hátterük tekintetében a hallgatók lefedték az építettörökség-védelemmel kapcsolatos valamennyi szakterületet.

Az oktatás révén megvalósul a kastély egyes részeinek helyreállítása is. Bár egyik épület helyreállítása sem fejeződött be, ott, ahol beavatkozás történt, sikerült a pusztulást megállítani. Megvalósult a konyhaépület helyreállítása, ahol kulturális kávézó és a szakképző központot ellátó konyha, ebédlő és vendégszobák működnek. A romjaiból újjáépített Miklós-szárny két szintjén és részben az emeleten az oktatóközpont tantermei, irodái, tanári vendégszobái üzemelnek. A főépület részét képező kápolna ma közösségi központ. A részlegesen felújított istállóban restaurátorműhelyek vannak, de multifunkcionális teremként is szolgál, filmvetítések, klasszikus zenei koncertek, színházi előadások alternatív helyszíne. A szintén részlegesen helyreállított kapuépületben fogadóhelyiségek és a Lost& Found Lapidarium muzeális terei várják a látogatókat.

A szakképző program 2008-ban elnyerte az Európai Unió örökségvédelmi tevékenységekért megítélt legnagyobb kitüntetését: az Europa Nostra-nagydíjat. A díj megítélésében elsődleges szerepet játszott a szakképző program kettős jellege: az oktatás gyakorlati része a kastély helyreállításában való részvétel által valósul meg.

Jelentkezés

A bonchidai Bánffy-kastély helyreállításán munkálkodó Transylvania Trust Alapítvány 2023-ban is megszervezi Bonchidán az Építettörökség-helyreállító szakképzéseket, amelyre szívesen várja az érdeklődők jelentkezését.

Táborok időpontja

  1. Modul: 2023. augusztus 6 – 19.
  2. Modul: 2023. augusztus 20. – szeptember 2.

Kinek szól a program?

A szervezők főleg építész, építőmérnök, tájépítész, régész és művészettörténész hallgatók jelentkezését várják, akik gyakorlati tapasztalatot kívánnak szerezni a műemlékvédelem területén. A program ugyanakkor a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak is szól, viszont egyéb érdeklődők is jelentkezhetnek.

Miért érdemes részt venni a táborban?

A kéthetes program során a résztvevők:

  • külföldi és romániai szakemberektől sajátíthatják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, illetve a gyakorlati képzésben részesülnek a műhelytevékenységek során,
  • aktívan részt vehetnek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában,
  • találkozhatnak egyéb, a műemlékvédelemmel kapcsolatos szakmai háttérrel rendelkező (jövendőbeli) szakemberekkel, tapasztalatot cserélhetnek és bővíthetik saját ismereteiket,

A hallgatók oklevelet kapnak, amelyet egyetemi szakmai gyakorlatként is elfogadnak.

A képzés szerkezete

  • Elméleti oktatás az első napon. A meghívott hazai és külföldi tanárok előadásait szinkrontolmács fordítja román, magyar és angol nyelvre.
  • Gyakorlati oktatás a következő műhelyek egyikében:
  1. Kőművesség, boltozat-helyreállítás (6 nap) és faldíszítő technikák (fresco, secco, sgraffito, stukkó, marmorino – 2 nap),
  2. Hagyományos asztalosság és régi bútorok helyreállítása.
  1. Ácsműhely

Hasznos tudnivaló:

A képzés a bonchidai Bánffy-kastélyban zajlik. A résztvevők szállását és étkezését szintén a kastélyban biztosítjuk, melyet a részvételi díj fedez.

Jelentkezés: az online űrlap kitöltésével, vagy a bhct@transylvaniatrust.ro e-mail címen.

Megjegyzés: a rendelkezésre álló helyek száma korlátozott.

A részvételi díj 300 euró/személy/modul, vagyis 1490 RON (az összeg a hallgatók oktatási-, szállás- és étkeztetési költségeinek fedezéséhez való hozzájárulást jelenti).

Bejelentkezési határidő: 2023. július 28.

 

A képzésekkel és tevékenységeinkkel kapcsolatos további részletekért kérjük, írjon a bhct@transylvaniatrust.ro címre.

 

 

A programot az AFCN (Nemzeti Kulturális Alap – Románia) támogatja.